مواجهه کارکنان بیمارستانها و تکنسینهای آزمایشگاهی با خون، مدفوع، یاادرار افراد آلوده به ویروس ایدز.
۲-۲۰-۹٫ راههای انتقال بیماری ایدز
تماس جنسی نا امن
ویروس HIVاز طریق مایع منی (همچنین شامل مایعی که قبل ازمنی خارج می شود)، ترشحات دستگاه تناسلی زنان وخون افراد مبتلا به آن منتقل می شود و افرادی که با این ترشحات، چه از طریق همجنس بازی و چه از طریق روش معمول جنسی، تماس حاصل نمایند دچار عفونت HIV میگردند.
وجود بیماریهای مقاربتی مثل سوزاک، سفلیس و همچنین زخمهای دستگاه تناسلی خطر آلودگی را چند برابر خواهد کرد.بدیهی است اگر شما و یا همسرتان به عفونت HIV مبتلا نباشید از راه جنسی به این بیماری مبتلا نخواهید شد. اگر چه در ایالات متحده این انتقال بیشتر از طریق روابط میان افراد همجنس باز صورت گرفته است، ولی در پسران جهان بیش از ۷۵% موارد انتقال عفونت HIV از طریق داشتن روابط جنسی معمول با فرد آلوده بوده است که این روند در کشور آمریکا و کانادا به سرعت رو به رشد می باشد
بسیاری از زنان در آمریکا از طریق داشتن روابط جنسی با مردان آلوده به عفونت HIV دچار این بیماری می شوند هر چند که این مردان معتاد به مواد مخدر تزریقی نمی باشند.
سرایت از مادرآلوده به جنین در داخل رحم ویا انتقال به کودک درطی دوران شیردهی
ویروس HIV از مادر آلوده به کودک ممکن است در دوران حاملگی، هنگام وضع حمل یا کمی بعد از زایمان انتقال یابد. HIV میتواند در شیر پستان زن آلوده وجود داشته باشد و به نوزادش منتقل شود اما با وجود داروهای خاص٬ شانس این انتقال بسیار کاهش مییابد هر چند در بسیاری از کشورهای در حال پیشرفت و فقیر، چنین داروهایی در دسترس نیست.
در کودکان٬ آلودگی به HIV بسرعت به طرف ایجاد بیماری ایدز پیشرفت میکند و شانس زنده ماندن کودک هم کم است.
استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده جهت تزریق
استفاده مشترک از سرنگ آلوده (که این عمل میان افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی بسیار معمول می باشد) و یا برخورد تصادفی با سوزن آلوده به عفونت HIV (گاهی اوقات این امر در مراکز پزشکی اتفاق می افتد) موجبات ابتلای افراد به عفونت HIV فراهم می آورد.
خالکوبی با سوزن آلوده؛ سوراخ کردن گوش بوسیله سوزن و وسایل آلوده؛ استفاده از مسواک و تیغ ریش تراش شخص بیمار؛درمانهای دندانپزشکی، ختنه و یا جراحیهای دیگر با وسایل آلوده از دیگر موارد انتقال HIV میباشد.
سرایت از طریق خون و فرآوردههای خونی
در اوایل دهه ۱۹۸۰ عفونت HIVبه سرعت میان افرادی که به علت ابتلا به بیماری هموفیلی مجبور به تزریق خون بودند افزایش پیدا نمود. افراد مبتلا به هموفیلی در هنگام خونریزی٬ خونشان منعقد نمی شود.به همین علت هنگام آسیب دیدگی مقدار زیادی خون از بدنشان خارج می شود. در اوایل شیوع اپیدمی ایدز بیش از نیمی از ۲۰۰۰۰ فرد مبتلا به هموفیلی دچار عفونت HIV گردیدند.
در میان دهه ۱۹۸۰ آزمایش تشخیص آنتی بادی HIV(این آزمایش وجود عفونت HIV را مشخص می نمود) دردسترس عموم قرار گرفت و بانک خون نیز آغاز به شناسایی خونهای اهدایی نمود.از سال ۱۹۸۷ به بعد دیگر هیچ فرد مبتلا به هموفیلی به علت تزریق خون دچار عفونت HIV نگردید.
اگر چه تزریق خون یکی از مواردی بود که افراد دچار عفونت HIV می شدند ولی هیچ فردی از طریق اهدای خون به این عفونت مبتلا نگردید.زیرا هنگام اهدای خون از سوزنهای یکبار مصرف استفاده می شد و نیز خونهای تزریقی قبلا از نظر وجود HIV بررسی می گردید.
- راههای دیگر سرایت عبارتند از:
پیوند اعضا و یا بافت آلوده به عفونت HIV.
شایعترین راه سرایت٬ تماس جنسی نا امن است.
در هنگام رابطه جنسی٬ همیشه و در هر شرایطی از کاندوم استفاده کنید.
پوست سالم٬ یک سد بسیار قوی دربرابر ورود HIV وسایر ویروسها وباکتریها است.
پیشگیری
- از تماس جنسی با افراد آلوده یا افرادی که مواد مخدر تزریقی مصرفمیکنند خودداری شود.
- از کاندوم استفاده شود.
- از بیبندوباری جنسی خودداری شود.
- خون یا فرآوردههای خونی باید از لحاظ آلودگی بررسی شده باشد.
تشخیص بیماری
تشخیص این بیماری از طریقآزمایش خونامکانپذیر است. خوشبختانه درکشور ما این آزمایش به صورت رایگان انجام میشود تا افراد مختلف از سلامتی خوداطمینان حاصل کنند.
درمان
در حال حاضر داروها در معالجه عفونت ایدز مؤثر نیستند. برایمقابله با عفونتها یا پیشگیری از آنها ممکن است آنتیبیوتیک تجویز شود. داروهای ضد ویروسی ماننددیدانوزین،استاوودین،زالسی تابین،زیدوودینو نیز داروهای مهارکننده پروتئاز دردرمان عفونت باویروس ایدزمورد استفاده قرار میگیرند وممکن است پیشرفت بیماری را به تأخیر اندازند. تجویز آنها باید توسط پزشکانبا تجربه انجام پذیرد. با این داروها (مثل زیدووین) میتوان انتقال عفونتبه نوزادان مادران حامله را کاهش داد. تحقیقات زیادی در رابطه با داروهایجدیدتر و واکسن آن از طریقمهندسیژنتیکدر دست انجام هستند.
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم عفونت ایدز را دارید.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |